Запази сега
0878 448 087

Туристически атракции и забавления

Ягодинска пещера

Ягодинска пещера отстои на 20 км южно от град Девин и на 3 км югозападно от село Ягодина. Разположена е на десния бряг на Буйновска река, която е оформила и най-дългото ждрело в България - Буйновското ждрело с дължина 7 километра. Ягодинската пещера е дълга 10 км и е разположена на три етажа, от които само третият (най-нисък) е облагороден и електрифициран. За туристите в него е изградена 1100-метрова пътека. Входът и изходът към този етаж са изкуствено прокопани тунели с дължина съответно 150 и 80 м. Естественият вход на пещерата води към първия ѝ етаж, където е открито древно жилище, обитавано около IV-то хилядолетие пр. Хр. Находките говорят, че то е било дом на умели майстори-грънчари. Пещерата е уникална със своите безброй сталактити, сталагмити, сталактони, „завеси“, „леопардови кожи“ (различно оцветени скални слоеве), пещерни перли. Тя има постоянна температура от 6°C и влажност 92%.

Кума ЛисаКума Лиса


Дяволско гърло

Пещерата е разположена на 1,5 km северно от село Триград в Триградското ждрело в Родопите. Дяволското гърло е пропастна пещера, която е формирана вследствие на пропадането на земните пластове. Основната ѝ част е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров. Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 m височина, образувайки огромна зала, наречена "Бучащата зала". Дължината и е 110 m, ширината – 40 m, а височината й достига до 35 m. В пещерата се влиза през изкуствена галерия с дължина 150 m, през която се достига до основата на водното течение. Оттук 301 стъпала нагоре извеждат покрай подземния водопад през стария вход до повърхността.

Кума ЛисаКума Лиса

Кума ЛисаКума Лиса


Панорамни площадки „Вишката“ и „Орлово око“

Най – високият връх в землището на с. Кожари е връх „Вишката” в миналото е служил на войниците за наблюдение на граничната бразда. Разположен е на Българо- Гръцката граница на надморска височина 1800м.На север се вижда с.Буйново, Буйновско ждрело, вр. Голям Персенк. На юг р.Места, гръцкият масив Боздаг. На запад язовир Доспат, Рила, Пирин. На изток Чаирски езера, вр.Голям Перелик, Мурсалица.

Кума ЛисаКума Лиса

Това е уникална по рода си наблюдателна площадка, извисяваща се на 1563 метра надморска височина, от която се открояват вълшебни и приказни гледки към необятните красоти на Източните Родопи. Наречена е Орлово око, защото погледът може да стигне до далечни земи и безкрайни хоризонти. Панорамата, която се разкрива пред туристите е повече от впечатляваща, тъй като оттам може да се види част от Буйновското ждрело, Чала, Пирин, Рила и планините в Гърция. Орлово око се намира в близост до село Ягодина и до прочутата Ягодинска пещера.

Кума ЛисаКума Лиса

Кума ЛисаКума Лиса


Храм св. Георги Победоносец

На 24.11.1999 г. младите от селото направиха освещаване на мястото за строителство на църквата. На 6.05.2000 г. НВП Арсении направи първата копка за строежа на храма св.Георги Победоносец.На 23.09.2003 г. дядо Арсении освети храма и положи мощи на св.Марина в олтара. Издигането на храма е осъществено с финансовата помощ на фондация „Рожен“.

Кума ЛисаКума Лиса


Пешеходни и вело маршрути

  1. с. Кожари – Варницата – с. Водни пад
  2. с. Кожари – Вишката
  3. с. Кожари – с. Триград
  4. с. Кожари - Башиш - с. Буйново
  5. с. Кожари – с. Ягодина

Кума ЛисаКума Лиса

Кума ЛисаКума Лиса


Off road

Ако желаете да се отдадете на едно силно и незабравимо преживяване, то непременно трябва да опитате от нашите off road предложения. Ние ви предлагаме едно спиращо дъха и запомнящо се преживяване сред най- красивите и екстремни кътчета на Родопите.

Кума ЛисаКума Лиса

Ловен туризъм

За любителите на лова, ние предлагаме ловни изледи за едни от най- красивите и характерни за местността животни .

Кума ЛисаКума Лиса

Кума ЛисаКума Лиса

Кума ЛисаКума Лиса


Спортен риболов

Любителите на риболовните приключения могат да се насладят на нашето предложение за спортен риболов в река „Триградска”, язовир Тешел, както и в езерото в местността „Чайрла”. Там вие можете да откриете голямо разнообразие от различни видове риба като например пъстърва, сом, шаран, бяла риба, костур и др.

Кума ЛисаКума Лиса

Кума ЛисаКума Лиса


Билко и гъбо събиране

Тук може също да откриете голямо разнообразие от гъби и билки. Ето и някои от тях:

Гъби

Манатарка
Манатарка
Сърнелка
Сърнелка


Пачи крак
Пачи крак
Челядинка
Челядинка


Плодове

Малини
Малини
Горски ягоди
Горски ягоди


Боровинки
Боровинки
Къпини
Къпини


Билки

Мурсалски чай
Мурсалски чай
Риган
Риган


Мащерка
Мащерка
Жълт кантарион
Жълт кантарион


Шипка
Шипка
Иглика
Иглика